R.·. L.·. Gallard de Josà



La Respectable Lògia Gallard de Josà va ser fundada l’any 2001, a la ciutat de Tortosa, per un grup de  maçons que residien a  Tortosa, Vinaròs, Tarragona i Barcelona.  L’objectiu era recuperar el treball maçònic a les Terres de l’Ebre que s’havia perdut arran del cop d’estat de 1936.

En aquells anys, al sud de Barcelona operaven la Lògia Mare Nostrum de Tarragona i la Lògia Silenci de Lleida, i les dos institucions van recolzar  la idea de consagrar un nou temple maçònic a l’Ebre, fent la petició formal al Gran Mestre de  la Gran Lògia d’Espanya  Tomás Sarobe Piñeiro.

La nova  lògia va prendre  el nom de Gallard de Josà que fou comanador de l’Orde del Temple a Tortosa entre els anys 1272 i 1274. Gallard de Josà, el dia 16 de novembre de 1272, va comparèixer davant notari per formalitzar la seva “Composició” que va permetre posar per escrit Els Costums de Tortosa per tal que regissin com a dret principal del govern de la ciutat.


L'any 2010  la lògia  Gallard de Josà es traslladà a Móra d’Ebre. El nou temple maçònic fou consagrat pel Gran Mestre de la Gran Lògia Provincial de Catalunya, Josep Maria Albouy i Martí, el dia 14 d’abril de l'any 2012.